Alle gemeentelijke data op één plek om eenvoudig samen te werken en kennis te delen: de digitale spiegelstad maakt het allemaal mogelijk. Gemeente Den Haag ontwikkelt een 3D-stadsmodel dat alle data visualiseert. Wij begeleiden de procesinrichting, adviseren over de ontwikkeling van datalandingszones en spelen een belangrijke rol in het ontwerp van het vernieuwde GIS-dataplatform.
Het Piet Heijnplein in Den Haag, vlakbij de Koninklijke Stallen, is een bron van hitte en geluid. In een pilot bouwden we het plein in 3D na en vervingen een deel van het plein voor een waterloop met bruggen. In een handomdraai zie je welk effect dit heeft op de locatie. Na de succesvolle pilot bouwt de gemeente nu een complete digitale wereld van de stad Den Haag.
Een innovatieve tool voor iedereen
De impact van bouwplannen snel inzichtelijk en problemen eenvoudig herkennen, het slimme 3D-model maakt het allemaal mogelijk. Door alle kennis in één datalandschap te koppelen, beschikt iedereen over dezelfde informatie op hetzelfde moment in gezamenlijk 3D-stadsmodel. Zo bevat het bijvoorbeeld technische tekeningen, maar ook het BOR-systeem waarin beheer- en onderhoudsprocessen worden uitgevoerd. Bouwkundigen kunnen daardoor blijven ontwerpen, de gemeenteraad ziet het beleid vertaald in dashboards en het beheer van kunstwerken wordt een stuk eenvoudiger. De digitale spiegelstad is dus een kenniskoppeling tussen alle gemeentelijke werelden!
Databron automatiseren en inrichten
Het is een enorme klus: een datagedreven 3D-model ontwikkelen van de gehele stad. Om de datalandingszone zo goed mogelijk in te richten, adviseert MUG Ingenieursbureau bij de professionalisering van FME, GIS, procesafspraken, afspraken over beveiliging, werkwijze en integratie. Alle data (van heden en verleden) worden vervolgens ingevoerd, zodat er straks ook toekomstige situaties voorspeld kunnen worden van bijvoorbeeld verkeersstromen en de impact van een omleiding. De data is zo compleet dat zelfs een 3000 jaar oud vastgelegd Romeins fort en een te realiseren object rond 2030 opgenomen is.
Een compleet stadsbeeld
De gemeente richt zich eerst op beheren en ontwerpen van kunstwerken zoals lantaarnpalen, bruggen en kadewanden. Zodra dit op orde is, worden ook riolen, wegen en meer toegevoegd, zodat zich een complete digitale spiegelstad ontpopt. Het 3D-stadsmodel wordt gemaakt door Future Insight en gevoed door onder meer BIM-, GIS- en procesdata (zoals de garantie op bouwwerken en stadsmeubilair). Wij adviseren de gemeente in de toepassing en het gebruik van diverse data-richtlijnen.