In Ten Post werken we aan een archeologische opgraving en onderzoeken wij de fundamenten van een oude woning. We legden een deel van een 16e-eeuwse gedempte sloot bloot en vonden een 17e-eeuwse waterput die verbonden is met een raadselachtige onderaardse ruimte.
Op de locatie van de opgraving komen straks nieuwbouwhuizen als onderdeel van de versterkingsopgave. Voordat de bouw hiervan van start kan gaan, onderzoeken wij het gebied op archeologisch waardevolle resten.
Onderduikplaats onder woning
De oude waterput leidt naar een mogelijk ondergrondse ruimte. Voor het metselwerk van de waterput zijn Groninger moppen gebruikt, daterend uit de 17e-eeuw. Het bijzondere is dat de houten wanden, balken en het plafond van de ‘ruimte’ niet al die eeuwen intact kunnen blijven. De ruimte van twee bij twee meter is dus op een later moment gecreëerd en zou mogelijk als onderduikershol gediend kunnen hebben.
De ruimte is gevuld met modder en klei en is voor een deel leeggemaakt. De houten wanden zijn tijdens de opgraving blootgesteld aan zuurstof en de kans wordt groter dat het instabieler wordt. Het is niet veilig om nog dieper te gaan en dus blijft het een raadsel of deze onderaardsde ruimte als onderduikershol, tunnel of wateropslag diende.
Nieuwschierig naar de ondergrondse ruimte? Neem hieronder een kijkje!
Gedempte sloot
Op locatie troffen we ook een 16-eeuwse sloot aan met daarin een oud paardengraf. In de loop van de tijd is de sloot gedempt en hebben zich er heel wat voorwerpen in verzameld. Zo vonden we ijzeren voorwerpen zoals raadsteken (penning van het stadsbestuur) uit 1583, waarmee vroeger bier uit de stadsbrouwerij gekocht kon worden. Ook vonden we resten aardewerk en fragmenten gebrandschilderd glas. Mogelijk heeft op deze locatie een huis gestaan van welvarende bewoners die zich deze glaskunst konden veroorloven.
Fotografie: Jaspar Moulijn & MUG Ingenieursbureau
In het nieuws