MUG Ingenieursbureau en Omnodots hebben de handen ineen geslagen om een 5G-pilot van 5Groningen uit te voeren in aardbevingsgebied. Voor deze pilot deden ze onderzoek in de Walfriduskerk in Bedum.
In de toren van de Walfriduskerk in Bedum zijn in december 2018 vijf trillingssensoren geplaatst. De plaatsing van de sensoren was de start van een 5G-pilot in het aardbevingsgebied. Met behulp van een dashboard komen meetgegevens van de trillingssensoren realtime binnen. In één oogopslag zijn de gegevens inzichtelijk en kunnen verbanden worden gelegd. Binnen de 5G-pilot van 5Groningen werken MUG Ingenieursbureau en Omnidots nauw met elkaar samen. 5Groningen is onderdeel van Economic Board Groningen.
Waarom er door MUG Ingenieursbureau en Omnodots gekozen is voor de Walfriduskerk – de kerk met de scheve toren – voor het plaatsen van de sensoren en het monitoren van de meetgegevens? Het betreft een historisch gebouw. Dat betekent dat onderhoud noodzakelijk is. Het is dan ook goed om trillingen te monitoren en te weten wanneer er schade kan ontstaan zodat er vroegtijdig gehandeld kan worden.
MUG Ingenieursbureau en Omnidots vullen elkaar goed aan. MUG Ingenieursbureau denkt vanuit de gebruikers en de toepassing. Omnidots is specialist op het gebied van trillingssensoren en levert de sensoren. Binnen de pilot leveren ook andere partijen uit het 5Groningen programma een relevante bijdrage. Vodafone stelt de NarrowBand-Internet of Things verbindingen beschikbaar. De Rijksuniversiteit Groningen vervult een ondersteunende rol op ICT infra gebied. (bron: 5Groningen)