Een soepele overgang naar een nieuwe GIS-viewer
Staatsbosbeheer heeft jarenlang gebruik gemaakt van OGIS. OGIS was een intranetapplicatie, waarmee alle medewerkers van Staatsbosbeheer digitale kaarten - en de informatie ‘achter’ deze kaarten - konden raadplegen. Omdat OGIS verouderd is en niet langer voldoet aan de moderne standaarden, heeft Staatsbosbeheer ervoor gekozen om GeoWeb als moderne vervanger in te richten.
GeoWeb is de nieuwe standaard GIS-viewer voor Staatsbosbeheer. MUG Ingenieursbureau heeft Staatsbosbeheer geholpen met de implementatie, inrichting en migratie van OGIS naar GeoWeb.
Om de gebruikers bij Staatsbosbeheer kennis te laten maken met GeoWeb en om uit te leggen hoe GeoWeb gebuikt moet worden, heeft MUG Ingenieursbureau speciaal voor Staatsbosbeheer divers studiemateriaal ontwikkeld. Zo is een vijftal instructievideo’s geproduceerd, waarin de basishandelingen in GeoWeb worden getoond en worden uitgelegd. En er is een snelstartgids voor GeoWeb bij Staatsbosbeheer gemaakt.
Daarnaast heeft MUG Ingenieursbureau een cursus GeoWeb voor medewerkers van Staatsbosbeheer ontwikkeld. Op 5 verschillende locaties van Staatsbosbeheer, verspreid over het hele land, wordt door MUG Ingenieursbureau aan meer dan 100 boswachters en beheerders deze cursus GeoWeb gegeven. De belangstelling onder de medewerkers van Staatsbosbeheer is dermate groot dat waarschijnlijk nog een aantal extra cursusdagen zal worden ingepland.
Een aantal GIS-medewerkers van Staatsbosbeheer is door MUG Ingenieursbureau getraind om zelfstandig GeoWebcursussen aan eigen Staatsbosbeheer collega’s te kunnen geven (‘train de trainer’).
De overgang naar een nieuw GIS-systeem roept altijd vragen op. Tijdens de training zijn al mijn vragen beantwoord zodat het gebruik van GeoWeb voor mij geen belemmeringen oplevert, maar juist meer mogelijkheden. Zo kun je een eigen atlas maken en deze delen met anderen via verschillende online kanalen. De luchtfoto’s van 2017 zijn al beschikbaar en je kunt gebruik maken van ‘online map services’ om kaartgegevens te importeren. Het is waardevol en leuk om de cursus met een groep te doen. Naast oefenmateriaal kunnen we, ook na de cursus, gebruik maken van instructiemateriaal. Tot nu toe een soepele overgang dus!