GeoSolutions

vGIS AR-Experience Plegt-Vos

Plegt-Vos had aan ons de vraag hoe zij faalkosten kunnen beperken met behulp van Augmented Reality (AR). Daar wisten wij wel een mooie bijdrage aan te leveren! Middels AR-Experience zijn de aan- en afvoeren, kabels en leidingen op locatie in kaart gebracht. Dit hebben wij gedaan met behulp van vGIS (een visualisatieplatform). De uitvoerder kreeg op zijn mobiele apparatuur direct zicht op de kabels en leidingen op de werklocatie. Hierdoor wordt de kans dat bij graafwerkzaamheden kabels/leidingen worden beschadigd aanzienlijk verkleind.

De vGIS app bepaalt via GPS de exacte locatie van het mobiele apparaat. De camera toont de omgeving en de app legt vervolgens de installatietekening als een laag over de daadwerkelijke situatie. Door vaste, zichtbare elementen (zoals de vloerverwarming verdeler) in het beeld te selecteren, kan de app heel precies de locatie bepalen. De uitvoerder kan hiermee in 3D zien wat er aan kabels en leidingen in de verdiepingen en/of wanden bevindt.

Controle door uitvoerder
Bij de uitgevoerde pilot brengen we ter controle inzicht in de uitgevoerde installatiewerkzaamheden. Plegt-Vos kan hierdoor in één oogopslag zien of de uitgevoerde installatiewerkzaamheden afwijken van het 3D BIM-ontwerp. De uitvoerder kan hierdoor direct zien of er bijvoorbeeld een wandcontactdoos ontbreekt of dat een luchtafvoerkanaal op de verkeerde plek is geïnstalleerd. Vervolgens kan de uitvoerder met deze applicatie direct het 3D-object aanklikken en hier een foto, geluidsfragment en/of opmerking bij plaatsen, zodat de aannemer de opleverpunten kan oppakken.

Deze AR-pilot voeren wij uit voor de twee woontorens Pleione & Atlas. Deze woontorens zijn in aanbouw op de voormalige locatie van het GAK-kantoor in het stadsdeel Paddepoel in Groningen.

Uiteindelijk kan alle (BIM)informatie die beschikbaar is met deze techniek over de werkelijkheid heen worden geprojecteerd.  Daarnaast biedt deze techniek ondersteuning aan diverse Virtual en Augmented Reality apparaten zoals de Hololens.

Lessons learned
Natuurlijk is de AR-Experience niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. De eerste uitdaging was het in stelsel zetten van het 3D-model. Met andere woorden, het verkrijgen van een exacte positionering van het ontwerp, zodat het model op de juiste plek over de werkelijke situatie heen kon worden gelegd. Omdat de landmeetkundige afdeling van MUG de maatvoering van Pleione en Atlas uitvoerde beschikten we over de exacte meetgegevens. Het model kon hierdoor uiterst nauwkeurig worden ingepast. Daarnaast was de complexiteit van het 3D-model een uitdaging. Zo bevat geometrie met rondingen 100 keer zoveel data als vlakke objecten. Aansluitend was de kwaliteit van het 3D-model dermate hoog, waardoor de bestandsgrootte zeven keer te groot was om de performance van de online omgeving te kunnen waarborgen. Dankzij de optimalisatieslag kon de vGIS-app vloeiend worden ingezet.

Oplossing binnen MUG breder inzetbaar
Op de afdeling Geo-ICT staat data centraal, met name data van een geografisch component (Geodata).  Middels de techniek van deze pilot kan alle beschikbare geo-informatie eenvoudig worden gebruikt in GIS. Hierdoor hebben wij in het veld direct inzicht in waar de ondergrondse kabels en leidingen zich bevinden. Dit zorgt ervoor dat de uitvoerder niet meer de vertaling hoeft te maken vanaf een tekening, maar de situatie op zijn mobiele apparaat ziet. De kans dat er bij graafwerkzaamheden beschadigingen aan kabels en leidingen optreedt neemt hierdoor aanzienlijk af.

Terug naar overzicht

Expertise

  • Opdrachtgever: Plegt-Vos
  • Plaats: Groningen
    Contactpersoon
  • Edwin Stoffelsma

Certificering