Infra, Water & Natuur

Ontwikkeling bedrijventerrein De Hemmen III

In Sneek ligt vlak naast de N7, bedrijventerrein De Hemmen I en II. Dit bedrijventerrein wordt in de toekomst uitgebreid met De Hemmen III. Een nieuw bedrijventerrein dat aan de andere kant van de N7 komt te liggen. Voordat De Hemmen III in gebruik genomen kan worden zijn er heel wat zaken die geregeld moeten worden. MUG Ingenieursbureau verzorgt voor gemeente Súdwest-Fryslân het ontwerp van de aansluiting op Rijksweg N7, het voorbelastingsontwerp en bestek, een herziening op het peilbesluit en het coördineren van het (ver)leggen van kabels en leidingen. Voor ons een bijzonder en integraal project!

Aansluiting op rijkswegniveau

Om het verkeer van en naar het bedrijventerrein veilig en vlot te laten verlopen worden de bestaande toe- en afritten van de N7 geheel opnieuw ontworpen en aangelegd. Voorafgaand heeft gemeente Súdwest-Fryslân een verkeersonderzoek uitgevoerd. Op basis daarvan is een schetsontwerp gemaakt, waar ter hoogte van de kruisingen met de toe- en afritten rotondes zijn bedacht. Wij werkten dit uit naar een 3D-model waarin we rekening houden of het ontwerp past binnen de landelijke normen en richtlijnen, maar ook of het past binnen de beperkte ruimte.

Een mooi detail is dat wij een deel van de rotondes in de langshelling hebben mee-ontworpen waardoor veel ruimte is gewonnen. De toe- en afritten hoeven hierdoor minder te worden verlengd. In de ontwerpnota leggen we de ontwerpverantwoording vast. In overleg met Rijkswaterstaat en de gemeente maken wij het voorlopig ontwerp. Voor ons is dit een bijzonder onderdeel van dit project: het ontwerpen van een aansluiting op rijkswegniveau doen we niet elke dag!

Voorbelasting

Om te voorkomen dat na de aanleg toekomstige infrastructuur zoals wegen en riolering verzakt, wordt er een voorbelasting geplaatst. Gelijktijdig met de aanbreng van voorbelasting worden toekomstige riool- en nutssleuven gevuld met zand, wordt er een stuk nieuwe kering (dijk) gemaakt en worden er nieuwe vijvers gegraven. Deze vijvers zorgen in de toekomst voor een goede opvang en buffer van regenwater zodat het bedrijventerrein droog blijft. In totaal zal er meer dan 100.000 m3 grond of zand verzet worden om het terrein gereed te maken. MUG Ingenieursbureau maakt het 3D-ontwerp en bestek hiervoor. Op basis hiervan kan de gemeente het werk aanbesteden en uit laten voeren. Daarnaast komt er een tijdelijke inrit naar de N7 voor de bereikbaarheid van het terrein. In overleg met Rijkswaterstaat hebben wij deze ontworpen en de vergunning aangevraagd.

Waterhuishouding

Door de realisatie van het bedrijventerrein verandert er veel aan de waterhuishouding en is het wijzigen van waterpeilen in het gebied nodig. Omdat er veel verschillende belangen mee gemoeid zijn kan dat niet zomaar. Wij hebben alle informatie verzameld, geanalyseerd en vastgelegd in een maatregelenkaart en rapport. Dit geeft inzicht in de veranderingen in de waterhuishouding en de gevolgen hiervan. Op basis van dit rapport is een herziening van het peilbesluit aangevraagd bij het bestuur van Wetterskip Fryslân.

Ondergrondse kabels en leidingen

In het geplande bedrijventerrein ligt ondergrondse infrastructuur en kruist een belangrijke waterleiding en elektriciteitsverbinding het gebied. Wij brachten de exacte ligging in beeld door middel van proefsleuven. De elektrakabels en waterleiding zijn digitaal ingemeten, zodat er in de ontwerpprocedure zorgvuldig mee omgegaan kan worden. In overleg met de gemeente en nutsbedrijven brengen wij alle knelpunten en raakvlakken in kaart.

Om de bedrijven in de toekomst te kunnen voorzien van water, gas en elektriciteit werkt onze afdeling Energie aan een plan, samen met de nutsbedrijven. MUG Ingenieursbureau begeleidt de gemeente in dit proces. Hierbij wordt gekeken naar de bedrijfstypen die zich gaan vestigen en de betekenis hiervan voor de capaciteit van de te leggen kabels en leidingen.

Integraliteit

Alle onderdelen van het project hebben onderlinge raakvlakken waaraan de afdelingen Infra, Water & Natuur, Milieu en Archeologie, Energie en Geo-info werkten. Door onze kennis bij elkaar te brengen kunnen wij deze raakvlakken tijdig signaleren en afstemmen. 
 

Terug naar overzicht
  • Opdrachtgever: Gemeente Súdwest-Fryslân
  • Plaats: Sneek

Certificering