Koninklijke Sjouke Dijkstra bestaat dit jaar 140 jaar en trok de laatste 40 jaar gezamenlijk op met MUG Ingenieursbureau. Na de ontwikkelingen binnen het werk aan de zuidelijke ringweg van Groningen en de verbinding die MUG Ingenieursbureau aanging met de Innovus Group en Movares Group, is dit hét moment om te kiezen voor een zelfstandige toekomst.
Als één van de aannemers binnen Combinatie Herepoort leek de toekomst voor Koninklijke Sjouke Dijkstra enige tijd onzeker, maar eerder dit jaar werd een overeenkomst bereikt met de Duitse partners. Hiermee werden de financiële risico’s beheersbaar en kan er positief naar de toekomst worden gekeken.
Het ondernemersduo Edwin Oostinga en Erik Poel gaat samen de directie vormen van Koninklijke Sjouke Dijkstra en ziet een mooie toekomst voor het bedrijf. “De maatschappelijke opgaven die de komende jaren op ons afkomen bieden veel perspectief. Zo liggen er grote opgaven voor de energietransitie, maar ook op het gebied van vervanging en onderhoud van wegen, bruggen en viaducten zit er veel potentie in de markt”, zegt Oostinga. “Afgelopen jaren hebben we daarom al flink geïnvesteerd in civiele betonbouw. Samen met het infra- en asfaltwerk dat we al deden zijn we inmiddels een serieuze en complete speler in Noord-Nederland. Omdat we ook deels eigenaar zijn van de Asfaltproductie Westerbroek en Akroh slijtlagen hebben we een sterke marktpositie en zien we een gezonde toekomst voor ons”, voegt Poel toe.
Waar Koninklijke Sjouke Dijkstra zich profileert als een sterke regionale aannemer, is MUG Ingenieursbureau het afgelopen jaar een samenwerking aangegaan met bedrijven in de Innovus Group en Movares Group. Binnen deze groep bedrijven is de focus om onderscheidend te zijn in ingenieursdiensten en zich samen met al deze bedrijven te ontwikkelen tot ‘leading digital engineers’ op het gebied van rail, energie & industrie, infra en gebouwde omgeving. Harm Hoorn, CTO van Movares Group ziet hier grote voordelen in: “De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en binnen onze groep investeren we veel in digitalisering van het ingenieurswerk. Als onderdeel van de totale groep biedt dat voor MUG geweldige kansen”.
Omdat de markt en strategieën van beide bedrijven wezenlijk verschillen is geconcludeerd dat beide bedrijven zich los van elkaar beter en sneller kunnen ontwikkelen, elk met een eigen strategische focus in hun eigen markten.
Dit betekent dat Koninklijke Sjouke Dijkstra begin juni verhuist naar een eigen locatie Leek. Edwin Oostinga neemt daarbij ook afscheid als directeur van MUG Ingenieursbureau en wordt samen met Erik Poel directeur-eigenaar van Koninklijke Sjouke Dijkstra. Met deze afsplitsing verdwijnt de naam Dijkstra Groep. De directie van MUG zal op korte termijn vanuit eigen geledingen worden ingevuld.
“Wij geloven er echt in dat beide bedrijven op deze manier een gezonde toekomst tegemoet gaan. We blijven beide doen wat we ook al deden en er zijn genoeg mooie verbindingen op projectniveau waardoor we aan elkaar verbonden blijven. Dus echt afscheid nemen doen we niet”, besluit Oostinga.